Sefa melózik...

Hidegburkolatok a lakás minden részében

Hogyan kezdj neki a lakásfelújításnak?

2019. január 10. 18:40 - sefatias

Azt hiszem kell írnom egy posztot arról, hogy a megrendelők mire figyeljenek, ha nekiállnak egy lakásfelújításnak, vagy építkezésnek. Általában a megrendelő az, aki levezényli az egész folyamatot, miközben általában neki van a legkevesebb tapasztalata ebben. Ennek gyakran az a következménye, hogy a különböző szakmák képviselői, akik gyakran nem is találkoznak egymással, egy csomó pluszmunkát csinálnak egymásnak, mivel sem ők, sem a megrendelő nem tudja, hogy mire is van szüksége a másik szakmának. A megrendelő gyakran nem kéri ki a szakemberek véleményét, és kész tények elé állítja őket.

31306949_1694527563961075_5664972493744504832_o.jpg

Ha nincsenek jól megszervezve a munkafolyamatok, akkor ez súrlódásokhoz, félbehagyott munkákhoz, többletköltséghez és sok idegeskedéshez vezet. Természetesen vicces a humoristáktól hallani, hogy ők hogyan oldották meg, vagy épp olvasni valakitől a neten, de az igazság az, hogy akárhonnan nézzük, egy olyan ember, aki egyáltalán nincs képben az építőiparban, ám mégis ő szeretné levezényelni az építkezést, teljesen alkalmatlan a feladatra. Emiatt viszont az építkezés során kialakuló problémáknak közvetve ő az oka.

Az elmúlt időszakban sok ilyen helyzet elé kerültem, amit meg lehetett volna oldani egyszerűbben. Most burkolóként,  néhány tanácsot szeretnék adni azoknak, akik fel szeretnének újítani egy lakást, vagy akár csak egy fürdőszobát.

Szinte minden ilyen felújítás minimum négy szakmát érint.

  •    Burkoló
  •    Festő
  •    Vízvezeték szerelő
  •    Villanyszerelő

 

Ha szeretnéd, hogy minél simábban menjenek a dolgok, akkor az első dolgod, hogy legalább fél évvel a tervezett munkálatok előtt, alaposan utánajársz, hogy melyik szakemberre bízod a munkát. A megbízható szakemberek mostanában legalább fél évre előre be vannak táblázva, de ismerek olyat is, aki már csak másfél év múlva tud munkát vállalni.  Olyat válassz, akit le tudsz ellenőrizni. Olyat, akinek láttad már a munkáját valamelyik ismerősödnél, vagy az interneten van egy oldala, ahová felteszi a munkáiról készült képeket. Én például volt, hogy elvittem a megrendelőt az éppen akkor csinált felújításhoz, és a saját szemével látta, hogy milyen munkát végzek. Ezzel elkerülheted, hogy egy kontárra bízd a munkát (LÁSD ITT)

 

Ha megvannak a szakemberek, akkor szervezz számukra egy találkozót. Beszéljék meg ők egymással, hogy mit hogyan szeretnének. Szakember és szakember között is van különbség. Az egyik burkoló így, a másik máshogy csinálja. Ezért a vizes nem hagyatkozhat arra, hogy más burkolónál mit látott, mert ezzel felboríthatja azt a rendszert, amelyhez az általad választott hozzászokott. Ha ezeket előre letisztázzák, telefonszámot cserélnek, hogy a közben felmerülő gondokat meg tudják beszélni, akkor rengeteg konfliktust, és felesleges kiadást előzhetsz meg.30656581_1682244258522739_3262334541020266496_n.jpg

                                Ha jó a közeg a szakember és a házigazda között, akkor az mindenkinek jó  :)

 

Mielőtt bármit is vásárolnál, beszélj a szakemberrel. Ő jobban ért a saját szakmája anyagaihoz. Általában minden szakember szereti a jól bevált, megszokott anyagait használni. És bizony az is előfordulhat, hogy a szakember nem fogja elvállalni a munkát, mert nem hajlandó bizonyos anyagot használni. Szinte minden szakma képviselői ódzkodnak a barkácsáruházak kínálatától. A nagy barkácsáruházakban adják el azt az anyagot, amit egy kiskereskedő nem hajlandó forgalmazni. Én mint burkoló, el sem vállalom a barkácsáruházakban vásárolt csempék, járólapok burkolását. De beszéltem már vízvezeték szerelővel is, aki ezt mondta. Valamint néhány hidegburkolatokat gyártó cég termékeit sem rakom le. Ezek az áruházak, gyártók olyan minőségű lapokat gyártanak, amelynek a lerakása többlet munkával jár, és még úgy sem lesz szép. Görbék, eltérő méretűek, és színűek. A végeredmény pedig egy olyan burkolat, amihez a burkoló nem szívesen adja a nevét, pedig nem az ő hibája. Ám aki a burkolatot látja, az ebből csak annyit lát, hogy csúnya lett a burkoló munkája. És ezt szeretnénk elkerülni.

Én azt tapasztaltam, hogy ha rászánok egy órát arra, hogy a megrendelővel együtt nézzük át a bolt kínálatát, akkor az az egy óra beszélgetés, nézelődés nagyon sokat hozzátesz ahhoz, hogy a felújított, kiburkolt helyiség sokkal szebb legyen.38764171_1829924517088045_1425609038359429120_n.jpg

És most néhány észrevétel a burkolásról. A burkolás porral és zajjal járó munka. A vésőgép, a keverő, a sarokcsiszoló, a csempevágó, amellett, hogy hangos, még a port is rendületlenül termeli. Ezért ezt kezelni kell. Minél aprólékosabb, díszesebb egy fürdőszoba, annál több vágást igényel. Minél több a vágás, igazítás, annál nagyobb a por. Ez elkerülhetetlen. Ezért ezt el kell viselni, és beletörődni, hogy ha végeztek a fiúk, akkor nagytakarítás lesz, mert a por mindenhová beette magát. Ezt kétféleképp lehet elkerülni. Biztosítani kell a burkolónak egy helyiséget, ahol kényelmesen elfér a szerszámaival, és ahol porol.  Természetesen ha sokat kell mászkálnia a vágások miatt, akkor ez sok időbe kerül, ami plusz költséget jelenthet. A másik megoldás, hogy olyan burkolót válassz, aki fel van szerelve olyan gépekkel, amelyek valamilyen módon portalanítanak. Akár vízzel, vagy levegővel. A burkoló számára ez többszázezer forintos befektetést jelent, ezért, ha jelentős árkülönbséget látsz két burkoló között, akkor ennek a sokmillió forintos beruházás az oka. Régen volt már, amikor egy léc, egy kanál, meg egy vödör elég volt a burkoláshoz. Sok burkoló azért nem vállal tömblakásokat, főleg magasabb szinteken, mert hihetetlen tortúra felcuccolni a rengeteg eszközt.

És még valami. A festő ne fejezze be a munkáját a burkolás előtt. A burkoló nem tudja elkerülni, hogy ne kenje össze a falat. Bármikor odafröccsenhet egy kis mélyalapozó az ecsetről, egy kis aljzatkiegyenlítő a hengerről, vagy egy kis ragasztó a keverőszárról. A burkolat felső peremének kikenéséről meg ne is beszéljünk.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sefamelozik.blog.hu/api/trackback/id/tr6214554728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása