Sefa melózik...

Hidegburkolatok a lakás minden részében

Miért van szükség szintező rendszerre?

2017. szeptember 16. 13:16 - sefatias

Gyakran találkozni azzal a problémával, hogy a lerakott burkolat kissé fogas. Akár két mm-es  különbség is lehet a két egymás mellé lerakott lap között. Ez nem feltétlenül a szakember hibája. Ha jól megnézed a járólapokat, csempéket úgy, hogy egymásnak háttal összeraksz kettőt, akkor láthatod, hogy a lapok domborúak. A gyártók nem tudják a hagyományos eljárással tökéletesen síkra gyártani a lapokat.

Hogy lásd, készítettem néhány képet és videót 50x12-es lapokkal. Egymás mellé raktam a szegélynek levágott lapokat, és megmértem

img_1534.JPG

Mint látni 21,3 centi az egymás mellé rakott lapok szélessége. De lehet látni a képen, hogy a lap állásától függően kisebb nagyobb hézagok vannak közöttük. Ezek az alábbi videóban is jól látszanak

 

Ezek a rések a lap domború alakja miatt vannak. Az egymás mellé rakott lapokat össze lehet nyomni, mint a rugót:

 

Az összenyomás után is megmértem a lapokat:

img_1535.JPG

Itt már csak 20,4 centi volt, tehát majd egy centit nyomtam össze rajtuk. Na emiatt nem lehet tökéletesen sík felületet rakni a hagyományos eljárással. 

Itt van egy másik videó is. Ez 90 centis lapokról készült:

A videóból látszik, hogy jó 2 mm hajlása van a lapnak.

 

Természetesen a hagyományosan, hálóban rakott lapoknál ez nem jelet problémát, hiszen minden lap egyformán domború, és így ez nem vehető észre. De ma már egyre gyakrabban kérik, hogy eltolással rakjuk a lapokat. Főleg a keskeny és hosszú lapokat kell így. Egyre gyakrabb az 50x12-es, vagy épp 90x15-ös lap. Ezek a lapok is domborúak. hagyományos eljárással készülő burkolatnál ez problémát jelent. Ha ezeket egymás mellé rakjuk eltolással, akkor valami hasonlót kapunk:

nevtelen.png

Tehát az egyik lap legmagasabb pontja ott lesz, ahol a másiknak a legalacsonyabb. Viszont van rá megoldás. A burkolás során ki lehet egyenesíteni a lapokat szintező rendszerrel, ami lehetővé teszi, hogy kiküszöböljük a domború lapok okozta problémát. A szintező rendszerek különböző módokon feszítik a lapokat. Az alul lévő lapot felfelé, a fent lévőt pedig lefelé kényszeríti, így a lapok kiegyenesedve ágyazódnak bele a ragasztóba, és így is kötnek meg. 18839816_1387816251298876_3429827392415195407_o.jpg

Ezzel a megoldással el lehet kerülni, hogy fogas legyen a burkolat. Igaz ez többlet költséggel jár, de a végeredmény szerintem megéri. Én kétfajta szintezőt használok. Az egyik az orsós:

img_1541.JPG

A másik az ékes:

img_1542.JPG

 

Használatukkal tökéletesen sík felület képezhető, amelyben nincsenek fogak. 

Ilyen lesz a burkolat:

 

Mint látható, a burkolaton végighúzott műanyag sehol nem akad meg a fugákban, tehát nem fogas. Ha szép burkolatot szeretnél, mindenképpen ajánlom, hogy a burkolód használjon ilyet. Még ha többletköltséggel is jár.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sefamelozik.blog.hu/api/trackback/id/tr2712867972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása